Diagnose depressie. Psychiater en patiënt over de dagelijkse werkelijkheid, de behandeling en de toekomst
In Diagnose depressie behandelen de twee auteurs verschillende vragen over de diagnose, de behandeling en de uitkomst bij depressie. Wat is een depressie? Hoe ziet de behandeling eruit? Hoe ga je om met suïcidaliteit? Wat gebeurt er tijdens een psychiatrische opname? Kan depressie worden voorkomen? Welke nieuwe en experimentele behandelingen komen eraan?
Dit toegankelijke boek voor het brede publiek is geschreven door enerzijds Robert Schoevers, hoogleraar en afdelingshoofd, en anderzijds door Selma Parmentier, ervaringsdeskundige, in het Universitair Centrum Psychiatrie Groningen. In elk hoofdstuk belichten zij de materie vanuit het eigen perspectief, waardoor medisch-psychiatrische kennis en persoonlijke ervaringen elkaar mooi afwisselen. De persoonlijke verhalen over depressie en psychoses gedurende vele jaren zijn herkenbaar en invoelbaar. Er is voldoende ruimte voor het zware lijden enerzijds, maar ook voor hoop anderzijds.
Het medisch model en de herstelvisie gaan in dit boek hand in hand. Ondanks het beperkt aantal pagina’s weten de schrijvers toch een allesomvattend en genuanceerd verhaal over depressie te brengen. De informatie is overzichtelijk en behapbaar. Ook voor de professionals vormt dit boek een mooi overzicht over de huidige stand van zaken inzake depressie. Mede door de vlotte en heldere schrijfstijl is het een bruikbare aanwinst voor de klinisch psychiater met het oog op psycho-educatie voor patiënt en familie. Kortom, een aanrader.
M. Destoop, psychiater, Boechout