Treating women with substance use disorders during pregnancy. A comprehensive approach to caring for mother and child
Dit boek gaat over een complex thema met veel invalshoeken: medische, psychologische en sociale, waarbij ook ethische aspecten een belangrijke rol spelen.
De schrijfsters, een psychologe en een pediater/psychiater, beogen een volledig beeld te geven. De ethische aspecten komen aan bod evenals het delicate van de aanpak, aangezien het niet alleen om de gezondheid van de vrouw gaat, maar ook om het welzijn van het ongeboren kind. Alhoewel de wettelijke context in de vs verschilt van de Belgische en de Nederlandse is de bespreking van het juridische aspect ook nuttig om ons aan het denken te zetten.
In een poging tot volledigheid zijn er uitgebreide besprekingen die buiten het thema van het boek vallen: een hoofdstuk over stoornissen in het gebruik van middelen met slechts af en toe een verwijzing naar zwangerschap; bespreking van de niet-medicamenteuze behandelingen zoals de cognitieve gedragstherapie, de motiverende gesprekstherapie, contingency management en community reinforcement approach . Ook het hoofdstuk over vrouwen en trauma is weinig specifiek, evenals het deel over psychiatrische comorbiditeit (waar psychose dan weer niet vermeld wordt).
Wat we vooral missen, zijn de medische aspecten: de risico’s van de verschillende drugs voor de foetus, het foetaal alcoholsyndroom en hepatitis C. Ook de informatie over psychofarmaca is beperkt en fragmentair. Het neonatal abstinence syndrome komt wel uitgebreid aan bod.
Conclusie: psychiaters, niet vertrouwd met verslavingsproblematiek zullen hier op hun specifieke vragen geen antwoord vinden. Voor degenen die in de verslavingszorg werken, bevat het boek weinig nieuws. Het is vooral een vlot geschreven boek van ervaren en gedreven zorgverleners met de boodschap om deze moeilijke doelgroep met de nodige empathie, zorgvuldigheid en intensiteit te behandelen.
F. Matthys