Psychodynamische therapie in de praktijk. Een heldere en toegankelijke werkwijzer
Dit boek is een vertaling van Long-term psychodynamic psychotherapy. A basic text (2de druk), eenherziene uitgave van de bestseller uit 2004. De vertaling van de titel vraagt om verwarring met Gabbards veelgeprezen Psychodynamic psychiatry in clinical practice uit 2005. Beide boeken benaderen de psychoanalytische therapie vanuit het oogpunt van een psychiater. Glen Gabbard is dan ook hoogleraar Psychiatrie en psychoanalyticus. Hij is gewezen hoofdredacteur van het International Journal of Psychoanalysis. De term ‘psychodynamisch’ gebruikt Gabbard als synoniem voor ‘psychoanalytisch’.
Deze uitgave biedt de lezer de huidige stand van zaken op het vlak van de techniek in de psychoanalytische therapie. Zowel het intakegesprek, de indicatiestelling, het formuleren van een psychodynamische hypothese en de therapeutische interventies als het verwerken en het afsluiten komen aan bod. De auteur toont hoe men het beste omgaat met weerstand, dromen, overdracht en tegenoverdracht.
Gabbard verstaat de kunst om beknopt een aantal sleutelconcepten uit de psychoanalytische therapie toegankelijk te maken voor beginnende therapeuten. De door hem uitgekozen topics onderbouwt hij met de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek naar onbewust mentaal functioneren. Gabbard presenteert, waar mogelijk, ook onderzoek naar de effectiviteit van interventies. Deze aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek is een belangrijke troef van dit boek voor psychiaters (in opleiding).
De auteur eindigt met een hoofdstuk over het gebruik van supervisie en met een overzicht van kerncompetenties voor psychotherapeuten en hoe men deze kan beoordelen. De theoretische inzichten worden verhelderd door klinische vignetten. Bij de Engelstalige versie zit ook een dvd met opnamen waarin men een ervaren therapeut aan het werk ziet. Een effectief didactisch hulpmiddel dat helaas ontbreekt bij de Nederlandstalige versie.
Dit basisboek toont vooral het denken en voelen achter de actie die ondernomen wordt door de therapeut tijdens sessies. Het biedt een theoretisch onderbouwd kader en laat toch ruimte voor twijfel en de subjectieve ‘menselijke’ interactie. Een belangrijk werk voor een beginnend therapeut en geschreven op maat van de psychiater in opleiding.
E. Ceysens