Een observationele trial naar 'assertive outreach' met remissie als uitkomstmaat1
achtergrond Intensieve zorgmethoden zoals de functie-assertive community treatment (f-act) worden gepropageerd vanwege veelbelovende resultaten. Vergelijkende effectiviteitstudies hebben echter meestal een relatief korte duur en de uitkomstmaat is vrijwel altijd de mate van zorgconsumptie. f-act werd begin 2002 in Maastricht en omstreken (220.000 inwoners) geïntroduceerd.
doel Onderzoeken van veranderingen in remissie en zorgconsumptie voor en na de introductie van f-act.
opzet Observationele studie.
methode Met gegevens van de Zorgmonitor, die in 1998 geïntroduceerd werd in de regio, werd de proportie van patiënten in remissie vergeleken in twee elkaar niet overlappende cohorten patiënten met een ernstige psychiatrische stoornis. Deze werden elk 4 jaar gevolgd, namelijk de perioden 1998-2001 (n = 116) en 2002-2005 (n = 38).
resultaten De proportie patiënten die in remissie kwamen, nam toe van 19% in de periode voor de introductie van f-act naar 31% in de periode erna (oddsratio: 2,21; 95%-bi: 1,03-4,78), maar na correctie voor vertekenende factoren was het verschil niet meer significant.
conclusie f-act in de dagelijkse praktijk kan samengaan met een afname in de ernst van de psychiatrische symptomen, mogelijk doordat bij f-act het zorgaanbod minder gefragmenteerd is.