Casussen voor de therapeutische praktijk. 99 boeken en films
In de inleiding van dit boek stelt de auteur de vraag waarom een boek over films en boeken interessant kan zijn voor therapeuten. Ze beantwoordt deze vraag resoluut met de stelling dat boeken en films dicht op de huid zitten en zo inzicht geven in de menselijke psyche. Eigenlijk zijn het casussen bij uitstek die therapeutisch ingezet kunnen worden in een behandeling. Ze kunnen veel herkenning geven, maar ook troost en inspiratie. Ze kunnen als vrijblijvende tip gegeven worden of een actieve rol krijgen in een behandeling. Na een inhoudelijke beschouwing zal ik aangeven of zij
in de opzet geslaagd is.
Het boek is onderverdeeld in vier hoofdstukken, die elk verschillende problematiek behandelen, te weten: levensfaseproblematiek, persoonlijkheidsstoornissen en ontwikkelingsstoornissen, angst en verslavingsproblemen en psychosociale problemen. De opzet van de besprekingen is, zoals de auteur zelf ook noemt, niet rechtlijnig. Soms is een bespreking meer een recensie en de andere keer is deze meer te lezen als een casusverslag. Daarbij zal de ene bespreking wat meer aanleiding geven het boek te gaan lezen of de film te gaan zien, terwijl de andere beschrijving meer op zichzelf staat. In de bespreking worden citaten gebruikt om een bepaalde sfeer van de film/het boek weer te geven of om een bepaalde analyse te illustreren. De selectie bestaat uit zowel Nederlandse als buitenlandse films en boeken. In de selectie trof ik veel bekende, maar ook onbekende titels aan, van klassiekers tot heel recente uitgaven.
Al met al werd ik tijdens het lezen van dit boek zeer enthousiast. Niet alleen om bepaalde films te gaan bekijken en boeken te gaan lezen. Maar ook zag ik meteen mogelijkheden om gebruik te gaan maken van deze media in de behandeling van mijn patiënten. In ons vak blijft creativiteit onontbeerlijk, het is niet one-size-fits-all. Het (meer) gebruikmaken van andere bronnen om iemand beter te begrijpen en te doorgronden dan alleen door middel van praten, kan een belangrijke en waardevolle aanvulling zijn.
Is de auteur in haar opzet geslaagd? Ja, dat vind ik wel. Deze boeken en films hebben haar geïnspireerd nog beter te begrijpen en nog beter te leven. Ik hoop dat anderen deze ervaring ook zullen hebben na het lezen van dit boek.
M. Zonder